STAP 6

DE PSYCHOLOGIE ACHTER KLEUR 

 

Waarom kies je de ene dag voor dat rode jurkje en de andere dag liever voor zwart? Dit heeft alles te maken met zaken als je stemming en misschien wel met de planning van die dag, maar het is meestal een onbewuste keuze.

Sta je die dag in het middelpunt? Houd je je liever op de achtergrond, of is het belangrijk als jouw boodschap op de juiste manier overkomt? 

Kleur doet iets met jou maar ook met de mensen om je heen. En om jouw verhaal kracht bij te zetten kun je daar bewust mee aan de slag.

Om te leren hoe je kleur voor je te kunt laten werken, vertel ik je in deze stap alles over de psychologie van een aantal verschillende kleuren. Bekijk eerst even de video, want daarin vertel ik je mijn persoonlijke ervaring. 

 

Opdracht 7: Beantwoord voor je verder gaat eerst de vragen op bladzijde 13 in het werkboek. Je hebt hierbij de antwoorden die je op bladzijde 3 gegeven hebt nodig.

Terug in de tijd
Onderzoeken over de psychologie van kleur begonnen al aan het begin van de 19e eeuw. Wetenschappers dachten dat kleuren bepaalde negatieve of positieve gevoelens konden oproepen. De Duitse dichter, filosoof en diplomaat Johann Wolfgang von Goethe sprak over plus- en minkleuren. Onder de pluskleuren vielen de warme kleuren (geel, rood-geel, geel-rood). En koele kleuren (blauw, rood-blauw, blauw-rood) vielen onder de minkleuren. Goethe dacht dat de pluskleuren positieve gevoelens opwekken en minkleuren negatieve gevoelens. 

Opmerkelijk in de psychologie van kleur, is de kijk op het verschil tussen warme en koele kleuren. Volgens de Amerikaanse psycholoog Jacob Nakshian hebben de warme kleuren oranje, geel en rood een wonderlijk actief effect op het gedrag en maken ze ons vrolijk. Blauwe en groene kleuren zouden daarentegen juist een rustgevend effect hebben. Vervolgens keek psychiater Kurt Goldstein ook naar de acties als gevolg van warme en koele kleuren. Hij kwam erachter dat warme kleuren (rood en geel) inspirerend en motiverend overkomen en mensen in het rood vaak actie ondernemen. (Rood zet ons letterlijk in actie en geel maakt ons vrolijk.) De koude kleuren groen en blauw zouden daarentegen weer ontspannend werken en stabiele en consistente acties opleveren. We hebben dus verschillende kleuren nodig.

De kracht van kleur
Kleur heeft dus meer impact op jou en je omgeving dan je misschien denkt. De effecten en betekenissen van kleuren zitten diep in ons onderbewuste geworteld. Hieronder vertel ik wat de kleuren met jou en anderen doen.

 

Rood trekt de aandacht en laat ons hart sneller kloppen. Wanneer in een groep iemand rood draagt, zullen we hem of haar het eerst opmerken en ook niet zo snel vergeten. De kleur staat voor passie, macht, kracht en energie, maar kan ook paniek en woede oproepen. Het is dus een kleur die je zorgvuldig moet dragen. Je kan door het dragen van teveel rood namelijk ook erg dominant overkomen. En wist je dat rood onze eetlust stimuleert?

Groen straalt harmonie uit. Als we aan groen denken, dan gaan onze gedachtes al snel naar de natuur en het milieu. Het is een fijne kleur voor onze ogen en zorgt voor balans en evenwicht. Wanneer je in harmonie wilt samenwerken is groen een goed idee! Voel je je wat opgejaagd na een dag hard werken? Trek dan maar eens iets groens aan, of zoek de natuur op. Het zorgt ervoor dat je je meteen rustiger voelt. 

Zwart is een krachtige, dramatische en serieuze kleur (ook al gaf ik in stap 1 al aan dat het eigenlijk geen echte kleur is). Het positieve van zwart is dat het je onafhankelijk, wilskrachtig en elegant over laat komen. Zwart geeft een bepaald gevoel van status, autoriteit en stijl. Maar het kan er daardoor ook voor zorgen dat wanneer je helemaal in het zwart voor ze staat, mensen meer letterlijk afstand voelen.

Grijs wordt vaak geassocieerd met saai, terwijl antraciet (donkergrijs) juist geassocieerd wordt met luxe. Mensen die grijs dragen komen analytisch, serieus en goed georganiseerd over. Het is stevige, neutrale en intelligente kleur die je vrij makkelijk overal mee kunt combineren. Maar wanneer je heel veel grijs draagt kan je ook al gauw als een saaie muis overkomen. 

 

Geel wordt vaak geassocieerd met de zon,  lente, zomer, een nieuw begin, optimisme, vrolijkheid en geluk. In deze kleur word je letterlijk zichtbaar en deze kleur prikkelt het geheugen en denkvermogen. Het is een kleur die bijvoorbeeld heel goed in een werkkamer werkt, want geel wordt geassocieerd met intelligentie en zorgt voor focus en doelgerichtheid. Ook stimuleert geel het creatieve brein en je fantasie. Je wordt letterlijk zichtbaar in het geel. 

Oranje straalt avontuur uit en trekt net als rood veel aandacht. De kleur geeft ons een warm, welkom en enthousiast gevoel. Met de kleur straal je ook speelsheid, toegankelijkheid en plezier uit. Maar let wel op met het teveel aan oranje, dit kan ervoor zorgen dat je minder serieus over komt. Heb je een week keihard gewerkt en ben je in het weekend toe aan een beetje plezier? Trek dan die oranje trui maar uit je kast. 

Paars wordt vaak geassocieerd met luxe, rijkdom en spiritualiteit. In vroegere tijden was de kleurstof die nodig was om paars te maken zo vreselijk duur dat alleen keizers, koningen en de kerk deze konden betalen! Mensen die paars dragen zien we als wijs en geloofwaardig. De kleur werkt kalmerend (denk maar aan lavendel) en zorgt ervoor dat je sneller bij je intuïtie kan komen. Mensen in het paars komen vaak artistiek over.

Turquoise is een levendige, enthousiaste en creatieve kleur. Het staat symbool voor frisheid en zuiverheid – niet raar dus dat je het vaak terug ziet komen in zwembaden en kuuroorden. In het turquoise kom je creatief en jeugdig over. Turquoise is speels, ruimdenkend en inspirerend. Met turquoise laat je mensen zien dat je openstaat voor nieuwe mogelijkheden. 

 

Blauw staat voor duidelijke communicatie en betrouwbaarheid. Vrij logisch dus dat dit veel gedragen wordt in de politiek. Mensen worden rustig van blauwtinten. Door blauw gaan we zelfs rustiger ademhalen en minder vaak met onze ogen knipperen! Uit onderzoek is gebleken dat we in blauwe ruimtes productiever worden, omdat we er tot rust komen. En wanneer je ontspannen bent, kun je je beter concentreren en kun je lekker aan de slag. Eigenlijk heel logisch dus.

Bruin straalt rust en geborgenheid uit. Het is een kleur die veiligheid, stabiliteit, huiselijkheid en neutraliteit uitstraalt. Door het dragen van bruin zal je ook merken dat je de handen uit de mouwen steekt en je taken sneller af zal krijgen. Een te veel aan bruintinten vinden we weer heel saai. Een overdosis bruin komt oubollig over en kan ons zelfs een beetje depressief en somber maken. In een outfit kan je deze kleur dus beter met kleur combineren. 

Roze straalt zorgzaamheid uit. Het is een zachte, vrouwelijke en romantische kleur. De kleur wordt vaak geassocieerd met zacht, zoet en jeugdig. Iemand in het roze straalt rust en een gevoel van veiligheid uit. Mensen in het roze zijn toegankelijker voor de ander, ze komen begripvol, gastvrij en onbaatzuchtig over. Let er wel op dat zachtroze er ook voor kan zorgen dat mensen over je heen gaan lopen en men je niet heel serieus neemt.

Wit wordt gezien als de kleur van onschuld, puurheid en vrede. De kleur heeft veel positieve associaties zoals zuiverheid, maagdelijkheid, eenvoud, stilte, kalmte, netheid en helderheid. En wist je dat wit stimuleert tot opruimen? Het teveel aan wit in een outfit of woonkamer kan soms wel leegte en perfectionisme oproepen. Wit is een hele pure kleur. 

Opdracht 8: Bekijk de antwoorden op bladzijde 13 in je werkboek. Zeggen de kleuren die jij veel of graag draagt hetzelfde als je naar de wereld wilt uitstralen? Beantwoord deze vraag op bladzijde 14 in je werkboek.

Dit waren de 12 veelvoorkomende kleuren. Je weet nu hoe je, als je dat wilt, een subtiele boodschap kunt sturen naar je publiek bij een presentatie, een eerste date of een belangrijk gesprek met een potentiële klant. En misschien heb je ook wel ontdekt waarom je de ene collega niet zo goed serieus kan nemen. 

Er zijn nog veel meer kleurnuances die allemaal hun eigen betekenis hebben! Het is een interessant onderwerp. Wil je daar meer over weten? Neem dan gerust contact met mij op, zodat we samen kunnen samen bekijken wat ik nog meer voor je kan betekenen.  

  • Compleet 70% 70%