STAP 4

LICHTE, MEDIUM OF DIEPE KLEUREN

 

 

In de vorige stappen hadden we het over heldere en gedempte kleuren, en warme en koele kleuren. Weet je het nog? Bekijk de video, daar laat ik jou zien wat mijn beste kleuren zijn en lees alles nog even in het kort:

  • Heldere kleuren zijn ‘pure’ versies van een kleur, zonder toevoeging van grijs, zwart of een andere kleur. 
  • Gedempte kleuren zijn wat zachter, omdat er grijs, zwart of wit aan de kleur is toegevoegd.
  • Warme kleuren hebben een gele of gouden ondertoon en koele kleuren hebben een roze of blauwe ondertoon.
  • Ook hebben we het over neutrale en universele kleuren gehad. Deze hebben geen koele of warme ondertoon. Denk bijv. aan taupe, jeansblauw, kiezel, of (gebroken) wit.

Weet je nog welke bij jou passen? Mooi, dan gaan we nu door met de volgende stap!
In deze stap kom je erachter of lichte, diepe of medium kleuren jou het beste staan. Dit is veruit de makkelijkste stap om bij jezelf te ontdekken. Hoe licht of diep je kleuren kunnen zijn is namelijk vooral afhankelijk van de kleurhoogte van je haar en je ogen.

 

Licht, medium of diepe kleuren?
Hieronder laat ik zien wat diepe, medium en lichte kleuren zijn en hoe je ziet welke het beste bij jou staan. Combineer dit met de uitslag van stap 2 en 3: warm of koel en gedempt of helder – dat zijn de kleuren die voor jou goed werken.

Denk hierbij aan een koele diepe kleur voor koele types en een warme lichte kleur voor warme types. Ben jij neutraal? Dan heb je geluk! Jij hoeft dan geen rekening te houden met warm of koel.

Diepe kleuren

Diepe kleuren zijn kleuren waaraan altijd wat zwart is toegevoegd. Ben je een diep type dan staan de zwaardere kleuren jou super mooi. Diepblauw, diepgroen, dieppaars, dieprood, zwart en diepbruin.

Diepe kleuren staan je het mooist als minstens twee van je gelaatstrekken diep zijn, zoals donkerbruine ogen met donker asblond, zwart of donkerbruin haar. Je huid maakt dan niet uit. Die kan heel licht zijn, maar ook donkerbruin. Dan kun jij toch perfect diepe kleuren dragen. Maar, hou dus wel rekening met de helderheid of gedemptheid van je kleuren. Hieronder laat ik een paar voorbeelden zien.  

Heb jij nu een donkere huid en diep bruine ogen of donker haar? Dan staan diepe kleuren je vaak juist fantastisch. Denk aan diep roze en rood bijvoorbeeld. En probeer als je een donkere huidtint hebt ook eens heldere kleuren. Fletse en grijsachtige tinten doen vaak weinig voor je. 

 

Lichte kleuren

Lichte kleuren zijn kleuren waaraan wat wit is toegevoegd. Denk aan pasteltinten in alle soorten en maten: lichtgroen, zacht lila, ijsblauw zacht roze, lichtgeel. De lichte kleuren geven frisheid aan je totale uitstraling. Je bent een ‘licht’ type als je hele lichte ogen hebt, lichte huid én een lichte haarkleur. Denk aan lichtblond of zilvergrijs haar.

Diepe en heldere kleuren overschreeuwen jou. Koele types die lichte kleuren kunnen hebben dragen het best koele lichte kleuren. Warme types dragen het beste warme lichte kleuren. Heb je een neutrale huid? Dan heb je weer geluk, want dan kan je heel veel kleuren hebben!

 

Medium kleuren

Maar er zijn ook nog medium kleuren! Deze staan het jou best als je haarkleur bijvoorbeeld middenbruin, middenrood of donkergrijs is. Je ogen zijn dan vaak ook niet uitgesproken licht of donker.

Bij deze combinatie van gelaatstrekken kan je huidtint kan middenbruin zijn, maar ook lichter.

Té lichte kleuren maken jou vermoeid, en ook te donkere kleuren staan je minder mooi.

In medium kleuren ben jij op je best. 

  


Ben jij een 
diep, licht of medium type? Hoe licht of diep je kleuren kunnen zijn hangt dus sterk samen met de kleurhoogte van je haar en ogen.


Opdracht 5: Download hieronder de kleurladders. Print en knip ze uit, kijk in de spiegel en houd jouw haar langs een laddertje. In welk vakje past jouw haarkleur? Licht, medium of diep? En houd het laddertje opnieuw langs jouw ogen. In welk vakje vallen ze? Licht, medium of diep? Doe dit als laatste met je huidtint en evt. met je bril, valt het in vakje 1,2 of 3? Beantwoord vervolgens de vragen op bladzijde 9 en 10 in je werkboek

Hier heb ik mijzelf weer als voorbeeld gebruikt. Op de foto zie je dat alle lichte én de meest intens diepe kleuren mij bleek maken. Medium kleuren gecombineerd met enkele diepe kleuren staan mij het mooist. Heb je ontdekt in welke type(s) jij valt? Hieronder heb ik nog een aantal tips voor elk type. 

 

Tips voor diepe types:

✓ Lichte kleuren die je in de zomer veel ziet maken je vaak flets. (En laat je niet verleiden door opmerkingen als: ‘Ach, straks in de zomer als je wat bruiner bent…’ De ondertoon van je huid verandert niet, ook niet als je bruiner bent!)
 Diepe kleuren kunnen soms wat ‘zwaar’ overkomen, maar je kunt ze minder zwaar maken door het gebruik van accessoires of een printje.
 Je gehele outfit hoeft niet diep van kleur te zijn, het gaat om de kleur die je bij je gezicht draagt. Om een wat lichtere outfit te creëren kun je dus gerust een lichtere broek of rok eronder dragen.

Tips voor lichte types:

✓ Lichte kleuren die je in de zomer veel ziet maken je vaak flets. (En laat je niet verleiden door opmerkingen als: ‘Ach, straks in de zomer als je wat bruiner bent…’ De ondertoon van je huid verandert niet, ook niet als je bruiner bent!)
 Diepe kleuren kunnen soms wat ‘zwaar’ overkomen, maar je kunt ze minder zwaar maken door het gebruik van accessoires of een printje.
 Je gehele outfit hoeft niet diep van kleur te zijn, het gaat om de kleur die je bij je gezicht draagt. Om een wat lichtere outfit te creëren kun je dus gerust een lichtere broek of rok eronder dragen.

Tips voor medium types:

  Als je een medium kleurenpalet draagt, is het voor jou het makkelijkste om de juiste kleding te vinden. Deze kleuren zijn vrijwel altijd in de winkels te vinden.
  Diepe en lichte kleuren kun jij afzwakken of versterken door ze te combineren met sjaals of accessoires.
  Medium kleuren kun je zowel in de zomer als in de winter dragen. Je zult dus zien dat jij jouw zomer kleding ook vaak in de winter door kunt dragen en/of combineren.

Heb je alles doorgelezen? Top! Dan kunnen we door naar stap 5!

  • Compleet 50% 50%