STAP 3

KOELE, WARME, NEUTRALE EN UNIVERSELE KLEUREN

 

 

In stap 2 heb je ontdekt of bij jou heldere of gedempte kleuren mooier staan. In deze stap ga je kijken naar jouw canvas. Is het geheel van jouw ogen, huid en haar een koele of warme ondergrond? Vroeger werden we vaak getypeerd als óf een warm type óf een koel type. Maar die grens is helemaal niet zo duidelijk te trekken. We hebben allemaal zowel warm als koel pigment in onze gelaatstrekken.

Koel of warm type:
Wanneer het koele pigment overheerst, staan koele kleuren jou beter.
Wanneer het warme pigment overheerst, staan warme kleuren jou beter.

Koele of warme kleur:
Een kleur is koel als hij een roze of blauwe ondertoon heeft.
Een kleur is warm als hij een gele of gouden ondertoon heeft.

Een voorbeeld:
Hierboven zie je weer twee foto’s van mij. Op de linker foto draag ik een jasje in een koele kleur bruin (Ja, een koele kleur bruin bestaat ook! Verderop daar meer over.) en rechts zie je mij in een jasje in een warme kleur. Zie je dat de warme kleur mij nóg mooier staat? Dat komt omdat bij mij door mijn bruine ogen en donkerrood- bruine haar het warme pigment overheerst. Door wat koel pigment in mijn huid zie je dat ik ook het linker jasje wel kan hebben. (Maar de rechter kleur wint.) 

Maar… het kan ook zijn dat jouw warme en koele pigment niet heel uitgesproken zijn, maar heel dicht bij elkaar liggen. Dan ben je niet overduidelijk warm of koel en kan jij zowel koele als warme kleuren dragen.
Begrijp je nu ook dat de kleuren die bij jou passen met de jaren kunnen veranderen? Als je mettertijd grijs geworden bent, kan het zijn dat in plaats van het warme, nu het koele pigment de overhand heeft. Of als je je haar in een volledig andere kleur hebt geverfd. Ook verandert je huid door de jaren heen. Dan staan de kleuren die jou altijd lieten stralen nu misschien niet meer zo goed.

Opdracht 3: Hoe bepaal je of je huid koel of warm pigment heeft? Pak een wit A4 papier en leg het papier onder je pols en houd je handpalm naar boven. Check wat er met de ondertoon van jouw huid gebeurt. Heeft je huid een roze of blauwe ondertoon (koel) of een goudgele (warm)? Of is het bij jou lastig te ontdekken? Maak er eventueel een foto van en noteer op bladzijde 6 in het werkboek wat je ziet.

Is het verschil bij jou niet of nauwelijks te ontdekken? Of kom je er echt niet uit? Dan is jouw huidtype waarschijnlijk neutraal en kun jij zowel warme als koele kleuren dragen. Dit betekent bijvoorbeeld ook dat jij zowel gouden als zilveren sieraden kan dragen… Geluksvogel! 

Klik op het plusje aan de rechterkant om zeker te weten welk huidtype jij hebt. 

Warme kleuren staan je vaak mooi als:

 Je een grote voorkeur hebt voor aardetinten.
 Je rood, rossig, goudblond, bruin of grijs haar hebt met een gouden gloed.
 Spierwit je nooit mooi staat, maar ivoorwit of roomwit wel.

Koele kleuren staan je vaak mooi als:

 Offwhite vreselijk is maar spierwit prachtig.
 Je zwart, licht tot diep asblond, zilvergrijs of peper-en-zout haar hebt.
 Je een voorkeur voor blauw en roze hebt.

Je kunt zowel warme als koele kleuren dragen als:

Je een neutrale ondertoon hebt.
Zowel gouden als zilveren sieraden jou staan.
Je aderen zowel groen als blauw zijn (zeegroen).

Maar LET OP: blijf ver weg van uitgesproken koele kleuren zoals bijvoorbeeld bordeauxrood, en van uitgesproken warme kleuren zoals okergeel en oranje. Universele en neutrale kleuren staan jou altijd goed!


Warm, koel, neutraal en universeel
Hieronder leg ik met behulp van afbeeldingen het verschil tussen warme, koele, neutrale en universele kleuren uit.  

  Opdracht 4: De test! Ben jij erachter welk huidtype jij hebt? Maak dan nu een kledingsetje met jouw uitkomst en zet dit op de foto. Dit betekent een setje kleding in koele kleuren, warme kleuren of neutrale kleuren. Beantwoord de vragen op bladzijde 7 in het werkboek en plak de foto’s erbij. 

Ben je klaar en trots op het eindresultaat? Als je wilt, kun je jouw conclusies delen met de Stijl op Peil – Community. Vinden we leuk!

Daarna kun je door naar stap 4. 

  • Compleet 40% 40%